Ekonomi

Ferrero, Karadeniz Fındığına Alternatif Aramaktan Vazgeçti

Karadeniz fındığının kalitesi bir kez daha kanıtlandı. İtalyan Ferrero şirketi, Karadeniz fındığına alternatif bulmak için milyarlarca liralık yatırımını çöpe atmak zorunda kaldı.

Karadeniz fındığına alternatif olarak Avustralya’ya 70 milyon dolar yatırım yaparak 1 milyon fındık ağacı diken İtalyan Ferrero firması, iklim sorunları nedeniyle projeden vazgeçip tahliye kararı aldı. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, başta Giresun kaliteli fındığı olmak üzere Türk fındığının bu konuda alternatifinin olmadığını belirterek, “Ferrero firmasının farklı yerlerde Türk fındığına alternatif bulmaya çalıştığını biliyoruz. Aslında bir firma. Belli bir noktaya gelen ve Türk üreticisinin sırtından para kazanarak ticaretini sürdüren firma, Türk fındığını satmaya başladı.” Alternatif üretme çabalarına şaşırıyoruz. Aslında Türk fındığı üzerinde çalışılarak Türk üreticilerinin desteklenmesi ve verimlerinin artırılması gerekiyor. Söz konusu firmanın alternatif aramasına gerek olmadığını, bu hatadan dönmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, yaptığı yatırımların her zaman ellerinde patlayacağını biliyoruz. Gürcistan’da ise “Vazgeçti, Avustralya’da vazgeçti ve vazgeçmeye de devam edecek. Başta Giresun fındığı olmak üzere Türk fındığının alternatifi olmadığını bir kez daha hatırlatmak isteriz” dedi.

“Türk üreticiden kazanıp başka yere yatırım yapamazsınız”

Karadeniz Bölgesi’nin iklim ve toprak yapısının fındığı rakipsiz kıldığını belirten Karan, “Bilinen tarihiyle ilimizde 5 bin yıldır fındık üretimi yapılıyor, 1400’lü yıllardan bu yana da fındık ihracatı yapılıyor. İklim yapısı ve toprak Karadeniz Bölgemizin yapısı farklıdır.Giresun kalitesi sadece Trabzon Çarşıbaşı ilçesi ile Ordu Perşembe arasında belirli bölgelerde yetişmektedir.Çünkü bu dar bölgenin yağış oranı farklıdır.Aynı fındığı buranın dışında başka bölgelere ektiğimizde, bunu yapamıyoruz. Aynı verimi ve kaliteyi alın. Bu nedenle Türk fındığının ve Türk üreticisinin desteklenmesini istiyoruz. Türk üreticisi pahasına, “Kazanılan parayla başka yerde alternatif aranmaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Kaliteli ürünün olmazsa olmazı Türk fındığıdır”

Fındığı ara ürün haline getirerek fındığa katma değer sağlayan işletmeci Ayhan Akten, “Fındık ürünlerinde mutlaka ulaşılması gereken bir lezzet ve kalite olması gerekiyor. Bu da ancak Karadeniz fındığı ile mümkün. Bizce Dünyanın en büyük fındık alıcısı da pahalı olduğu için fındık arayışında.” Bu gücü Türkiye’nin elinden alma çabası da var. Ancak kaliteli ve iyi bir ürün üretilecekse Türk fındığını kullanmak zorundadır. Çünkü kaliteli fındık bu topraklarda, bu coğrafyada üretiliyor ve en iyileri Giresun’da. Dolayısıyla Giresun fındığı buradan üretiliyor. “Alıp Avustralya’ya ya da başka ülkelere götürdüğünüzde aynı uyumu göstermeyeceği için samana benzer bir tat ortaya çıkıyor” dedi.

“Türk fındığına alternatif arıyorlar ama yetiştiremiyorlar”

Dünyanın farklı ülkelerinin Türk fındığına alternatif olarak farklı ürünler üretmeye çalıştığını anlatan Mustafa Kankaya, “Dünyada tekel olan ve Türkiye’nin en büyük alıcısı olan Ferrraro, farklı ülkelerde de iyi tarım projeleri hayata geçiriyor. Dünya ülkeleri. Bunlardan biri herkesin bildiği 70 milyon dolarlık projeden vazgeçti. Bunun nedeni ise fındığın ait olduğu coğrafyanın iklim koşullarında yetişememesidir. Fındık Allah’ın insanlara verdiği bir nimettir. Bu coğrafya, bu iklim. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar katma değer sağlayacak bir verime ulaşamıyorlar. Dünyada ve Türkiye’de pek çok firma Azerbaycan ve Gürcistan’da arazi satın aldı. “İyi tarım projeleri uyguluyorlar ama istenilen seviyeye ulaşılamıyor” dedi. -GİRESUN

pazarcik-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu