Türk-İş Başkanı: Çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi
Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay, sendikasının 71. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Atalay, Türkiye’de çalışanların sendikalaşma oranının yüzde 14 seviyesinde kaldığına, yaklaşık 16 milyon işçiden sadece 2 milyon 300 bin işçinin sendikalı olduğuna dikkat çekti.
Sendikalı personelin yaklaşık yarısının kamu çalışanı olduğunu ifade eden Atalay, sendikaların özel sektörde sendikal örgütlenmeyi artırmak için çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiğini söyledi.
Sendikal örgütlenmenin önündeki her türlü engelin kaldırılmasını, patron ve bürokratik baskı olmadan sendikal örgütlenmenin sağlanmasını isteyen Ergün Atalay, şu ifadeleri kullandı:
“Tüm siyasi partilerden sendikal örgütlenme konusunda samimiyetlerini göstermelerini bekliyoruz. Öncelikle milletvekilleri ve siyasetçiler işyerlerinde sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmalıdır.
Çalışma hayatındaki birçok sorunun temel nedeni sendikasızlıktır. Daha uygun bir çalışma hayatına, daha iyi mali ve sosyal haklara sahip olmanın yolu sendikalaşmadan geçmektedir. Sendikanın olduğu yerde emek sömürüsü ve kayıt dışılık olmaz. Sendikalı çalışan sayısı arttıkça ve sendikalar güçlendikçe ülkemiz güçleniyor, demokrasimiz güçleniyor.”
“Yüksek enflasyon ücretleri eritiyor, alım gücünü düşürüyor”
Çalışma hayatının analiz edilmeyi bekleyen değerli sorunları olduğunu belirten Atalay, “İşçi, emekçi, emekli ve tüm kesimler yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini ağır bir şekilde yaşıyor. Yüksek enflasyon, ücretleri aşındırdı ve işçilerin satın alma gücünü önemli ölçüde azalttı. Çalışanların masasındaki lokmayı günden güne azaltan bu süreç kabul edilemez.”
Atalay dedi ki:
Gıdadan akaryakıta, elektrikten doğalgaza birçok iş ve hizmette günlük artış dayanılmaz hale geldi. Enflasyon sonrası fiyat artışlarıyla hiçbir sorunu çözemeyiz. İşçilerin fiyatları ve gelirleri enflasyonu aştığında ve alım gücü arttığında geçim sorunu çözülüyor.”
Atalay, yüksek enflasyon, taşeron personel ve yüksek vergi yükünün uğraştıkları konuların başında geldiğine dikkat çekti.
“Çalışanlara uygulanan vergi sistemi adil değil”
Ergün Atalay, Türkiye’de gelir vergisi ödeyenlerin büyük çoğunluğunun ücretliler olduğunu, gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretliler tarafından ödendiğini söyledi.
“Çalışanlara uygulanan vergi sistemi adil ve gerçekçi değil. Çok kazanan daha çok, az kazanan daha az vergi almalıdır. Yapılacak düzenlemelerle ücret işçilerinin üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir.
Öte yandan kamuda taşeron personel sorunu da devam ediyor. Personel sağlığı ve iş güvenliğinin en az önemsendiği işyerlerinin başında yine taşeron firmalar gelmektedir. Taşeronluk uygulaması güvencesizliği kalıcı hale getirdiğine göre, ‘taşeron’ kelimesini ülke gündeminden çıkaralım. 100 bine yakın taşeron personel de bir an önce Meclis’ten müjdeli haber bekliyor.”