Haber

Depremin ardından ikinci dönemin ilk çanı bugün 71 ilde çalıyor.

12 Eylül 2022’de başlayıp 20 Ocak’ta sona eren 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin ardından okullar 6 Şubat’ta açılacaktı. Ancak Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler ve iklim koşulları nedeniyle, 2023 ve bölgedeki birçok ili etkisi altına alan yarıyıl tatilinin ardından eğitim faaliyetlerine orta yol verildi. Depremden etkilenen iller hariç 71 ilde her seviyeden öğrenci bugün eğitimine başlayacak.

10 İLDE PLANLANAN TARİH 1 MART

1 Mart prestijiyle depremden etkilenen illerde eğitim ve öğretime başlanması planlanırken, yardım ve barınma çalışmaları da devam ederken, hasar tespit çalışmalarının şubat ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Bu illerde yapılan tespitler sonucunda il, ilçe ve okul bazında alınacak kararlara göre uygun görülen okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine başlanacak. Bu doğrultuda ilgili valiliklerce gerekli tedbirler alınacaktır. Depremin vurduğu 10 ile ilgili kararın bugün yapılacak toplantının ardından açıklanması bekleniyor.

DEVAM İLE İLGİLİ KARARLAR DIŞINDA OLACAKTIR

Afet bölgesinde öğrenim gören öğrenciler, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde devamsızlık kararlarından muaf tutulacak. Ayrıca depremin yaşandığı 10 ilden diğer illere nakledilen öğrencilerin devamsızlık kararlarından muaf tutulacağı belirtildi. Bakanlık ayrıca, deprem nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise öğrencilerinin, isterlerse ülke genelindeki okul pansiyonlarına ücretsiz yatılı olarak doğrudan yerleştirilebileceğini de duyurdu.

YKS VE LGS’DE DÜZENLE

Yaşanan depremler nedeniyle YKS ve LGS sınavlarıyla ilgili kararlar alındı. Bu yıl yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava girecek öğrenciler, 2023 yılı sonuna kadar okutulan 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2023-YKS) girecek öğrenciler. döngüsü, 9, 10 ve 11. sınıflarda 8. sınıf sınavına girecek. 12. sınıflar için sınav temel derslerinin, 12. sınıflar için sınav temel derslerinin tümünün konularından, kazanımlarından ve açıklamalarından birinci yarıyılın sonuna kadar sorumlu olacaktır.

OKULLARDA BAŞLAYAN PSİKOSOSYAL GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI

Milli Eğitim Bakanlığı, afet bölgesi illeri ve afetten doğrudan etkilenmeyen diğer illerde uygulanmak üzere Psikososyal Temel Eylem Planı hazırlamıştır. Plan ile depremden doğrudan etkilenen iller başta olmak üzere tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yapılacak psikososyal güçlendirme çalışmalarının tüm süreçleri derecelendirildi.

Yapılacak çalışmalarda kullanılacak belgeler “orgm.meb.gov.tr” adresinde yayımlandı. Psikososyal Güçlendirme Eylem Planı kapsamında 10 ilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlardan oluşan psikososyal güçlendirme grupları tarafından öğrenci, öğretmen ve ailelere yönelik psikolojik ilk yardım programı (PIY) uygulanmaya başlandı. beyin sarsıntısından etkilenir. Bu çalışmalar 1 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek.

Ayrıca deprem bölgesi illerinden nakledilerek başka illere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere yönelik okulların kapalı olduğu dönemde il ve ilçe psikososyal destek ekipleri tarafından başlatılan PİA çalışmaları da devam etmektedir. 16-17 Şubat 2023 tarihlerinde rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından sorumluluk bölgelerindeki rehber öğretmenlere ve psikolojik danışmanlara “Deprem ve Yas Psikoeğitim Programları” hakkında uzaktan bilgilendirme toplantıları ve öğretmen-veli görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.

Eylem Planı’nda yer alan ikinci aşama çalışmalara ilişkin “Deprem-Öğretmen Oturumu” yarın öğretmenlere, velilere ise “Deprem-Aile Oturumu” yarıyıl ortasında rehber öğretmenler ve ruhani danışmanlar tarafından uygulanacaktır. 21-22 Şubat 2023. Oturumlarda sıkıntı ve gerginliğin farkında olma ve bunlarla olumlu baş etme gibi temalardan oluşan içerikler yer alıyor.

71 İLDE TÜM ÖĞRENCİLERE PSİKOEĞİTİM PROGRAMI

Depremin ardından yarın derse başlayacak olan 71 ilde her düzeydeki öğrencilere “deprem psikoeğitim programı” uygulanacak. Program, duyguları tanıma, duygularla başa çıkma, güvenlik, umut aşılama, özsaygı, sosyal bağlar ve yardım arama modüllerinden oluşmaktadır.

Bu çalışmaların ardından okul rehber öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar tarafından beyin sarsıntısından etkilenen öğrenciler için çalışmalar yapılacak ve öğretmen ve aileleri bilgilendirmek amacıyla “Kayıp ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler ve Öğretmenler için Bilgilendirme Toplantıları” düzenlenecektir.

Ayrıca afetten yüksek düzeyde etkilendiği belirlenen öğrencilere yönelik olarak rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar tarafından “Psikososyal Destek Psikoeğitim Programı-YAS” uygulanacaktır. Rehber öğretmen ve manevi danışmanın bulunmadığı okullarda rehberlik ve araştırma merkezi ile uyum içinde uygulamalar yürütülecektir.

haberbeydag.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu