Yaşam

iPhone Çalan Hırsızların Kullanıcı Bilgilerini Almak İçin Kullandığı Yöntem Bize Pes Ettirdi: “Telefonu Temiz Kullandınız, Tebrikler”

Güzel ülkemizde aklın sınırlarını zorlayan bir olayın yaşanmadığı gün geçmiyor. Bu sefer size söyleyeceğimiz şey cep telefonunuzun çalınması ihtimaline karşı. Gelen bildirimlerden bile şüphelenmeniz gerektiğini bu ortaya çıkarıyor. Gelin hep birlikte İstanbul’da yaşanan bir olayı deneyimlemek için bir araya gelelim. hırsızlığaVe sonra ne olduğuna daha yakından bakalım.

Mikroblog platformu X’te ” Tadiç Ateşli” ismiyle paylaşım yapan kullanıcının kardeşinin çantası gasp edildi. Olay sırasında bir kişi gözaltına alındı. iPhone 13 çalınıyor. Bir yanda hukuki süreci başlatan aile, diğer yanda Apple’ın en etkili özelliklerinden biri olan aile, ‘Kayıp Modu’ Bu süreci gerektirir. Bilmeyenler için açıklayalım; Bir iPhone’da aktif olan iCloud hesabını kayıp moda alarak kilitlerseniz, o iPhone’u kullanılamaz hale getirirsiniz. Hırsızlar telefonu satsalar bile cihaza Apple hesabı ile giriş yapmak mümkün olmuyor. Yapılması gereken tek şey doğru iCloud bilgilerini girmek ve kayıp modunu kapatmaktır.

Hırsızlar sahte bir kişiyle iCloud hesap bilgilerini çalmaya çalıştı:

Hırsızlar çaldıkları iPhone 13’teki iCloud hesabına ulaşamayınca mağdur aileye sahte bağlantı gönderdiler. tuzağa düşürmek Onlar çalıştı. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi bu noktada Microsoft’tan geliyormuş gibi görünen mesajlar kullanılıyor. Açıklamada, söz konusu telefondan sinyal alındığı ve konumunun belirlendiği belirtiliyor. Bildirime göre, söz konusu iletişime geçmek ve iCloud hesabında oturum açın Gereklidir. Bu tuzağın ta kendisi.

Telefonu çalınan kişi gönderilen kişideki URL’den şüpheleniyor. iPhone’unuzu kurtaran şüphe budur. Çünkü eğer kişi, gönderdiği sahte siteye Apple ID bilgilerini girmiş olsaydı, hırsızlar cihazdaki iCloud hesabını kaldırıp cihazı satabileceklerdi. Durumu fark eden Tadic on Fire, Apple ID isim ve şifre kısmına “Beni salak mı sanıyorsun, buradan bilgi mi öğreneceksin” ve bazı küfürler yazıyor. En çok utanmazlık yapan hırsızların ödülü şöyledir:

Peki hırsızlar “B273” kodlu ihbarı nasıl gönderebildiler?

Raporun sonunda yaşadıklarını daha iyi anlayabilmek için Tadic Ateşli’ye gönderildi. B273 Kodu internette araştırdığını ve bu kodun BTK sistemine “Evyapan Bilgi Teknolojileri Tic. LTD. ŞTİ.” olarak kaydedildiğini söyledi. adlı bir şirkete ait olduğunu öğrenir. Şirketi araştıran Tadic on Fire, bu şirketin farklı kuruluşlar adına hizmet verdiğini tespit ediyor. Google’da küçük bir arama yaptığımızda söz konusu kodu görüyoruz. çok fazla şikayet aldımGörürüz.

Bu kod artık farklı bir şirket adı altında lisanslanmıştır!

Google’da ” btk b kodu sorgulama“” diye arattığımızda BTK’nın paylaştığı 05/11/2023 tarihli bağlantıyı görüyoruz. rapora ulaştık. Söz konusu raporda B273 kodu artık Mesaj Bilgi Teknolojileri Tic. LTD. ŞTİ. tarafından kullanıldığını görüyoruz. Böylece “Evyapan Bilgi Teknolojileri” gitti, yerini “” aldı. Mesaj Bilgi Teknolojileri“Geldi.

B kodlarının ne anlama geldiğini merak ediyorsanız:

Şunu da belirtmeyi unutmayalım; Bazı internet kullanıcıları eski adıyla Evyapan olarak bilinen Evyapan ile iletişime geçtiklerini ancak sonuç alamadılar iddia ediyorlar. Ekşi Sözlük’te karşılaştık Bazı paylaşımlara göre şirket bu tür durumlara müdahale edemeyeceğini söyledi. Bunun nedeni ise kara liste uygulamasıdır. sahip olmadıkları şey firmadan hizmet alanların da kendilerine ait listeleri bulunmaktadır. Tabii bunların hepsi tez.

Microsoft ismine bile mesaj gönderiyorlarsa bu tür durumlardan kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Tadic on Fire ve ailesinin başına gelen olayda en tuhaf konulardan biri de iCloud ile ilgili bir mesajın gelmesiydi. Microsoft tarafından gönderilmiş olmasıydı. Normalde iCloud Apple’a ait bir servistir ve mesaj gönderilecekse Apple’dır. Ancak burada bir noktaya değinmek gerekiyor: Dolandırıcılar, hatta Microsoft gibi dev bir şirket bile İsminizi kullanabilirler . Peki siber saldırılara karşı kendimizi nasıl koruruz?

Üzgünüz ama siber saldırılara karşı korunma açısından tek başınasın Söylenmesi gerekiyor. Evet devletin aldığı önlemler var ama siber saldırganlar bu önlemleri atlatmanın bir yolunu buluyor. Normal telefon numaralarımızın ve kişisel bilgilerimizin internette dolaştığını unutmamalıyız. Bu noktada; Mağdur olmamak için yapmanız gereken en önemli şey bildirimlerdeki kişileri takip etmektir. girmemek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu